Çekişmeli boşanma davası, taraflardan kusursuz veya diğer tarafa göre daha az kusurlu tarafın 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan özel veya genel boşanma nedenlerine dayanarak evlilik akdini sona erdirmesidir. Çekişmeli boşanma davası açmak için kanunda düzenlenen boşanma sebeplerinden biri mevcut olmalıdır. Bunlar;
Özel boşanma sebepleri olarak adlandırılan:
Zina ( TMK m.161)
Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış (TMK m.162)
Küçük Düşürücü Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme (TMK m.163)
Terk (TMK m.164)
Akıl Hastalığı (TMK m.165)
Genel boşanma sebepleri olarak adlandırılan:
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik) (TMK m.166) veya fiili ayrılık sebepleridir.
Kanunda sayılan boşanma nedenleri arasında yapılan bir başka ayrım da mutlak ve nisbi olarak ikiye ayrılmakta olup mutlak boşanma nedenleri olan; Terk, Zina, Fiili Ayrılık, Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış, Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması sebeplerinin ispatlanması halinde tarafların evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan başkaca hususun varlığının ispatlamasına gerek kalmamaktadır.
Özel boşanma nedenlerinden biri veya birkaçına dayalı olarak bu sebeplerin varlığını ispatlar tüm delillerle çekişmeli boşanma davası açan taraf, boşanmaya binaen nafaka, mal paylaşımı ve maddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunabilir.
BOŞANMA DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, TMK m. 168 uyarınca özel yetkili eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
BOŞANMA DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME
Boşanma veya ayrılık davalarında görevli mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesindeki Aile Mahkemesi veya ihtisas mahkemesinin bulunmadığı hallerde o yerde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Comments